2009. augusztus 17., hétfő

Ars Magica - A pécsi coventus


A pécsi Scolarum Helleborum

A történelmi Magyarország a 12. század végén: III. Béla királyunk (uralkodása: 1172-1196) idejében az ország virágzott. Ő rendelte el először, hogy foglaljanak írásba minden elébe kerülő ügyet. Uralma idején több magyar kereste fel a külföldi (főleg a párizsi) egyetemeket, hogy majdani tudássukkal az ország fejlődését is gyarapítsák. Ezek közt az emberek között volt az első magyar geszta írónk az arctalan Anonymus is. Az államcímerünkben is Béla vezette be a kettős keresztet. A Külpolitikája is sikeres volt. Bizánctól visszaszerezte az 1160-as években elfoglalt területeket. Jó viszonyt alakított ki az akkori nagyhatalmakkal, a Pápával, a Német-római Birodalommal és Bizánccal. Sikerrel csatázott Halicsban és Dalmáciában is. Meg tudta tartani Zárát az erős befolyású Velencével szemben. Hosszú uralkodása alatt támogatta az építkezéseket és az ország gazdasági fejlődését. Bár Európa többi része Elmaradottnak és barbárnak tartotta még mindig a magyarokat, Béla mindent megtett ez ellen az előítélet ellen. Ahogy egy korabeli utazó Ottó freisingi püspök írta: „Ezek a magyarok visszataszító külsejűek, mélyen üllő szemeik vannak, termetük alacsony, erkölcseikben és nyelvükben pedig annyira barbárok és vadak, hogy joggal lehet kárhoztatni a szerencse szeszélyét, vagy inkább csodálni az Isten türelmét, amiért martalékul hagyta ezt a szép földet az emberiség szörnyetegeinek, akiket még embernek sem nevezhetek.”. Halálos ágyán III. Béla az idősebb fiára, Imrére hagyta az országot, kisebbik fia András (vagy Endre) a pápának tett fogadalmát örökölte, keresztes had vezetését a Szentföldre. András erre a célra hatalmas összeget kapott, ám ebből a pénzből szervezkedni kezdett bátyja ellen és az ország megosztására kényszeríttette.

Hermetikus földrajz és történelem: Az Erdélyi Tribunálé területén igen nagy a hatalma a Tremere háznak. Itt van ugyanis Coeris a Tremerek Domus Magnusa, innen tartják erős kézben a többi kisebb coventust. Semmi sem történik itt a tudtuk nélkül, ha pedig valaki áthúzná jó előre eltervezett törekvéseiket, könyörtelenül ítélkeznek felette. Nem fogadnak maguk közé akárkit, a faji előítéleteik rabjai és ezt erős politikai és militáns eszközökkel ráerőltetik a tribunálé területén lévő összes coventusra is. Coeris, az erdélyi havasokban található 1200 méter magas hegycsúcson. A hatalmas alapterületű várszerű covenantban 12 mágus él számtalan követőjével és szolgáival. A coventus feje Goratrix, ő tölti be 32 éve a tribunál praeco-i tisztségét is. De itt él a híres Etrius, aki a Tremere ház seneschalja és Propius is, aki a tribunál Primus Quesitorja.
A Tremere ház Domus Magnusán kívül még négy covenant található itt a Pécsit kivéve. Nevesebb ezek közt az Atrox Silva, a magyar felvidéken, itt található az Erdélyi Tribunálé levéltára és legnagyobb könyvtára. Gyulafehérvártól délre áll a Nivalis covenant mely nem túl jó hírnévnek örvend. A múltban egyik Tribunálén a Criamonokból, Ex-Miscellanea-ekből és egy Tytalusból álló coventus újat mert húzni egy fontos ügyben Coeris küldötteivel. Azóta a Tremerek mindent elkövetnek, hogy Nivalist lejárassák a többi mágus előtt.
A zadari kikötőben az Adria-tenger partján alapították meg az Iadera covenantot. Az itt elő mágusoknak fontos gazdasági feladatuk is van, ők bonyolítják le a Tribunálé covenantjainak árucsere-forgalmát más országokkal és mágus gyülekezettekkel.
A szerbek által lakott területen Mostarban létesült a Pontem Facit coventus, melynek az érdekessége, hogy aegise avatatlan szemek elől eltakarja a híres híd szerkezete alá épült mágus kastélyt.
A Tribunálé területén lévő coventusokra jellemző, hogy az itt alapított hat mágustoronyból négyben Tremere vezetőt találunk. A Flambeau ház beadva a derekát a hatalomhoz társult és most végrehajtóként a Tremerek kénye kedve szerint végzi el a piszkos munkát. A Bonisagusok csendesen kivonják magukat a politikából, talán a Jerbitonok mernek egyedül szembe szállni a Temerekkel kihasználva a külkapcsolatokban rejlő fontosságukat. A többi ház csak igen kis számban található meg a tribunálé területén és talán a Verditiusoktól eltekintve nem túl megbecsültek errefelé. Legnagyobb részt a mágusok szász, illetve magyar származásúak, de található itt itáliai, szláv és bizánci születésű varázsló is. Összlétszámuk 40 fő, nem számítva a tanoncidőjüket töltő fiatal, mágikus képességgel megáldott diákokat.


A Covenant

Az előzmények: A iskolacoventus megalapításának alapötlete P. mester nevéhez fűződik. A híres irodalmár és tudós valójában mágus, a Jerbiton ház tagja, és III. Béla király udvartartásának egy megbecsült alakja. Korát meghaladó gondolatai, elképzelési és tehetsége miatt a király segítségével a párizsi egyetemen és a híres normandiai covenantokban tanul. Már itt megfogalmazódik az ötlete, hogy otthonában is egy iskolát kéne létesíteni a felkarolandó tehetségű embereknek, nem feltétlenül csak mágusoknak, hisz a tudás nem csak őket illeti meg. Mikor hazatér, a tradícióktól megcsontosodott Tremere többségű Erdélyi Tribunálé, a reform nézetei miatt rosszallását fejezi ki és megtilt bármiféle kezdeményezést az ügyben. De P. mestert nem ilyen fából faragták. Meggyőzi a királyt, hogy támogassa elképzelését, mint anyagilag, mint politikailag. A terv sikerül, szerez néhány befolyásos pártfogót a Renden belül is. A következő Tribunaliumon (1191-ben) amit Coerisben a Tremere ház Domus Magnusában tartanak, kis többséggel megszavaztatja az új iskolacoventus létrehozását, ahol mágusok tanítják az kimagasló talentumú embereket. Ám a Praeco csak úgy egyezik bele az új covenant létrehozásába, ha az élére egy Tremere varázslót neveznek ki és a helyet is ők választhatják meg a létrehozásra. P. mester bár harcol, de végül is kénytelen belenyugodni a döntésbe. Azt az egyet sikerül elérnie, hogy ne valami istenháta mögötti helyre száműzzék az új iskolát. A Praeco Pécset jelöli ki az alapítás helyszínéül, ami P. mester nem ért, de úgy gondolja biztos van valami oka, amit nem akarnak az orrára kötni. A következő öt év a szervezéssel telik. Mivel a Mesternek más elfoglaltságai is vannak, megkéri egyik tehetséges tanítványát Váradi Nicolaust, hogy segítsen neki ebben. Nicolaus kiveszi a részét a munkából és két év múlva áll az épület a Vaskapu dombon (mai nevén Kálvária domb). Az építkezés közben Váradi furcsa dologra jön rá, amit szóvá tesz mesterének. A területnek furcsa képessége van, ami nem túl erős, de annál szokatlanabb. A varázserő meglepő módon gyengébben működik, de a területnek mágikus aurája van. Mintha egy permanens Perdo Vim varázslat lengené be a magaslatot. A rákövetkező évre mestere javaslatára Nicolaus személyesen keresi fel azokat a fiatal mágusokat, akiket érdemesnek tartanak a tanítói feladatra.



Terület és épületadottságok:


Évszak:
Tavasz
Elhelyezkedés: A város északi kapujától egy kőhajításnyira, a Vaskapu dombon.
Erődítés: Nem számottevő, erős román stílusú falak, közel a városőrség egyik állomáshelye és egy 30 méter magas meredek domb tetején áll az épület.
Műhely: Nincs, mindenképpen a covenant területén kívül érdemes építeni az aura miatt.

Mágikus adottságok:


Mágikus Aura: -1 (Mintha egy állandó Perdo Vim varázslat alatt állna a hely)
Aegis: Nincs, de ha lenne a furcsa mágikus aura miatt duplájába kerülne fenntartani.
Mágikus könyvtár: Öt darab, jó állapotban lévő kötet.

  • Imperium sui – Önuralom, Írta: Policus Rego 15
  • Flammula – Lángocska, Írta: Iulius Victor Ignem 6
  • Vitae Ratio – Életbölcsesség, Írta: Ganomedész Creo 7
  • Corpore et Anima – Testben és lélekben, Írta:? Corporem 10
  • Fascino – Bűvölés, Írta: Rudolphus Imagonem 12


Vis források:


  • A Jakab-hegy oldalában furcsa, vörös színű, oszlopszerű kövek találhatóak. A köznép csak Babásszerköveknek nevezi a helyet. A történetmondók szerint egy lakodalomba induló násznép vált ott kővé valaha. Egy esős májusi nap, minden évben vörös levet mos le a kövekről, amit összegyűjtve és a laborban szublimálva 5 egységnyi Vim vist kaphatunk. A környék legendáit jól ismerők állítják, hogy egy ördögimádó boszorkány lakik arrafelé, az ő műve a lakodalmasok kővé változtatása is.
  • A Misina-tetőtől északnyugati irányban egy gyönyörű zöld rét terül el, melynek neve Remeterét. Azt mondják arrafelé a fű mindig zöld és csak ott terem a Mecsek egyedülálló ritka virága az Illatos Hunyor. A réten ősidők óta magányosan él egy hatalmas gímszarvas, aki védelmezi azt a területet. Sok fiatal és kalandvágyó vadász akarta már leteríteni a gímet, de eddig még senkinek sem sikerült. Aki háborgatta mind pórul járt. Azt mesélik a szarvas minden évben, eszik a tavasszal nyíló virágból, és attól megfiatalodik és megerősödik újra és újra. A réten minden tavasszal 10 Herbam vist gyűjthet be az, aki túljár a csodaszarvas eszén. A szarvas elhullajtott agancsából is 2 egység Animal vist lehet készíteni.
  • A város közepén, a nemrég épült székesegyháztól délre, a föld alatt elrejtve található az Ókeresztény sírkamra. Falán egy élethű szőlőtőkét ábrázoló festmény van. Ez a tőke minden évbe a szőlők védőszentjének napján igazi szőlőt terem, ami 2 Herbam és 2 Imagonem vist hordoz magában. Azonkívül a föld legjobb borát lehet belőle készíteni, de csak egy üvegnyit. Mindössze egy legendákat és borokat jól ismerő helyi remete Rufusz barát tud róla. Ő minden évben ott imádkozik aznap és leszüreteli a termést.
  • A lankás Misina, déli lejtőinél ered egy forrás. A legendáriumok Tettye vitéz patakjának nevezik. A mély barlang fenekén egy rengeteg kőtorlasz mögött máig harcol a vitéz egy szörnyeteggel, ami el akarja apasztani vízfolyást. A patakba vegyül a harcos verejtéke és vére, ez mágikussá teszi a patakot minden évben a csata kezdetének az évfordulóján napkeltekor. Három Aquam vist tartalmaz az ekkor nyert víz.



Világi adottságok:


Világi könyvtár:
Az iskolacoventus jól felszerelt kódexekben és tekercsekben. Nagyrészük latinul íródott, de van közte görög és arab nyelvű kézirat is.

  • Ma Awadam Ibn Batuta – Ibn Batuta utazásai: A híres arab utazó regényes bédekkere. Írta: Ibn Batuta Helyismeret 1
  • Burdigala vini conficiendi conservandique doctrina – Bordeaux-i Borászat: Egy francia bencés szerzetes által írott szakkönyv. Írta: Lucas barát Botanika 3
  • Metallorum scientia – Ásványtan: Összefoglaló ásványtani gyűjtemény színes rajzokkal. Írta: Anionus Minerológia 2
  • Partus insolitus – A szörnyszülött: Egy őrült olasz bestiáriuma. Írta: Angelo Gaotteo Mesés lények tana 2
  • Remedium efficax – Hatásos orvosság: Avagy mindenre van gyógyír. Egy szász orvos gyógyszeres könyve. Írta: Karl Holzgattner Orvostudomány 3
  • Hastiludium – Kopjatörés: Szakkönyv fegyverek és páncélok megmunkálására. Írta: Conradus Kézművesség 2
  • Libri Divini – Biblia: Szépen festett, de kissé viharvert Szent Biblia. Vallásismeret 2
  • Septem ars fundamentis – Alapok a hét művészetben: Avagy hogyan ismerjük meg az ókor bölcsességét. Írta: Sculptor Szabad művészetek 4
  • Philosophia Criamonica – Criamon bölcselete: Az enigma keresése és a szürkület befogadása. Írta: Delectus Enigmatikus bölcselet 4



Jövedelemforrások:

  • A coventust a királyi kincstár támogatja évszakonként egy szerényebb összeggel. Nem lehet belőle úri módra élni, de mindennapra jut meleg kása az asztalra, heti egyszer húsra is van keret, és a szolgákat is etetni tudják belőle. A váratlan kiadások már nagy gondot okoznának.
  • Később kiépíthető még jól jövedelmező szőlészet - borászat, ezenkívül ércekben gazdag a környék és ezért van mód bányák kiépítésére is.


Felszereltség:

  • Csak azok a dolgok találhatóak meg az iskolán belül, amire feltétlenül szükség van, a szobák és a termek szegényesek semmi hivalkodó dolog, semmi különlegesség. A szerszámok és a fegyverek tekintetében is a célszerűség és olcsóság dominál.


Kötelezettségek:

  • Váradi Nicolaus igen nagy terhet rótt a kezdő coventusra. Mivel nem volt elégedett az első épülettervekkel egy olasz építészt hozatott drága pénzen. Megnagyobbította és megerősítette a falakat tágasabbá téve a termeket és a szobákat, velencei üvegablakokat hozatott és még a tornyot is magasabbra építtette. Sajnos a pénz hamar elfogyott és az építés félbe maradt. Nem akart felsülni mestere előtt így hát elment a legközelebbi Templomos klastromhoz, ami úgy egy félnapi járóföldre lehetett és pénzt kért kölcsön. A Templomosok adtak is neki, de csak rövid lejáratra és uzsorakamattal. A coventusnak 5 éven belül 2000 ezüst dukátot kell megfizetnie, és mivel évszakonként még csak 20 ezüstből gazdálkodnak ez majdnem lehetetlennek tűnik.
  • Az iskola-coventusnak még vis kötelme is van. A Tremerek jól tudják, hogy itt Pécs környékén különlegesen jó Vim vis lelőhely van, ezért az alapításnál az is kikötötték, hogy évente 3 Vim vist is fizetniük kell dézsmaként.


Hírnév és ellenségek:

  • Se hírnév, se ellenség… Még a kezdetekkor.


Csatlósok (Grogok):
A mágusokon kívül a coventusban még 19 ember dolgozik. Ám ebből csak 15 a csatlós a többi bajtárs. A csatlósok közül csak kevesen élnek a coventusban, többen az otthonukban élnek a városban vagy a környékén.

  • Almi Gergely – ő a Covenant birtokintézője, az ügyes-bajos napi felmerülő gondokat és az élelembeszerzést intézi. A szolgálókat is ő irányítja. Bentlakó.
  • Almi Eszter – Gergely fiatal felesége, módos siklósi gazda leánya. Bentlakó.
  • Dános Erzsébet – a szakácsnő, akinek termeténél csak a hangja nagyobb, remekül főz és jól ért a gyermekekhez.
  • Répás Kázmér – az öreg udvaros, minden az ő dolga, ami nem a házban van, rendben tartja a környéket és a pincéket is. Jó megfigyelő, bár csak fél szeme van.
  • Madaras Emőke – szolgálólány, segít a konyhában és a szobákat és termeket is ő takarítja. Félszeg, hallgatag, árva leány. Bentlakó.
  • Tréfás Benedek – fiatal istállófiú, aki a nevéhez híven mindig valami csintalanságon töri a fejét. Bentlakó.
  • Néma Tamás – az erdőjáró és vadász. Ő csak ritkán található meg a Coventuson belül. Ismeri a környék nagy erdeit és településeit. Gyermekkorától néma, ám a hallása remek.
  • Mórai Botond – tapasztalt zsoldos katona, Váradi szerződtette a majdani a coventus védelmére. Arcán a megélt háborúk nyomai.
  • Márkos Zolta – Botond fegyvertársa és segéde. Önfeláldozó és bátor katona. Kissé talán heves vérmérsékletű is.
  • Márkos Lél – Zolta kisöccse, a szülei halála után ő neveli a pajkos kisfiút.
  • Velek – Koldus, aki mióta Váradi egyszer megsegítette, kötelességének érzi, hogy a városi eseményekről informálja jótevőjét. Persze, némi ételért cserébe.
  • Tarbók Mária – mosónő és vízhordó, a városi pletykák jó ismerője.
  • Szilágyi Előd – a coventus szőlőjének gondozója és boros gazdája.
  • Bárány Taksony – kereskedő, aki sógori kapcsolatban van Almi Gergellyel. Ő intézi a Coventus kereskedelmét.
  • Ládás Ősbő - a Pécsi Vaskapu őrtisztje, Emőke udvarlója.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése